Αναγνωρισμένες και μη αναγνωρισμένες σχολές χορού

Μετά από δεκάδες e-mails που έχουμε λάβει κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, ειδικά τους τελευταίους δέκα μήνες, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα για τις αναγνωρισμένες σχολές χορού, τις "παράνομες" σχολές χορού και άλλους παρόμοιους μύθους που κυκλοφορούν και μπερδεύουν τον κόσμο που ασχολείται με το χορό, αλλά και τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των σχολών χορού.

Άλλους μύθους τους καλλιεργούν οι σχολές ballroom, άλλους οι σχολές κλασικού μπαλέτου, άλλους οι σύλλογοι χορού και άλλους τους καλλιεργούμε μεταξύ μας, είτε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, είτε λόγω της προτίμησης που τρέφουμε για κάποια σχολή ή για κάποιο είδος χορού. Σε έξι διαφορετικά άρθρα θα ασχοληθούμε εκτενώς με όλα αυτά τα "χοροπαραμύθια" με στόχο να προκαλέσουμε ένα δημιουργικό διάλογο που μπορεί να λύσει παρεξηγήσεις και να βάλει επιτέλους κάποια πράγματα στη θέση τους γιατί, δυστυχώς, όταν υπάρχει άγνοια, μπορεί και ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει και να δηλώνει ό,τι θέλει. Εξάλλου, στόχος του Dancenews.gr είναι η διάδοση του χορού ως τέχνη και ως χόμπι, και από αυτή τη σκοπιά προσεγγίσαμε και αυτό το θέμα.

Τι ισχύει για τις αναγνωρισμένες σχολές χορού;
Το ελληνικό κράτος αναγνωρίζει ως "Ερασιτεχνικές σχολές χορού" μόνο τις σχολές στις οποίες "διδάσκονται όλα ή μέρος των μαθημάτων που έχουν σχέση με το χορό των Ανωτέρων Σχολών Χορού του Προεδρικού Διατάγματος 372/1983 (Φ.Ε.Κ. 131/Α/83)". Μπορείτε να δείτε το Προεδρικό Διάταγμα σχετικά με την ίδρυση και τη λειτουργία των ερασιτεχνικών σχολών χορού, κάνοντας κλικ εδώ.

Οι ερασιτεχνικές σχολές χορού είναι οι γνωστές σε όλους μας σχολές μπαλέτου και, μάλιστα, όχι όλες, αλλά μόνο όσες έχουν πάρει τη σχετική άδεια από την Περιφέρεια (πρώην Νομαρχία).

Οι ανώτερες σχολές χορού είναι δώδεκα (12) στην Ελλάδα, τελούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, και η φοίτηση σε αυτές είναι "τριετής, καθημερινή και υποχρεωτική". Όπως θα δείτε και στο παραπάνω Προεδρικό Διάταγμα, το πτυχίο από τις Ανώτερες σχολές χορού είναι απαραίτητο προαπαιτούμενο για την ίδρυση σχολής μπαλέτου ή/και σύγχρονου στην Ελλάδα.

Όλες τις υπόλοιπες σχολές χορού το κράτος τις αναγνωρίζει ως απλές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χωρίς να τους αποδίδει κανέναν από τους όρους "σχολή χορού", "εξειδικευμένη σχολή χορού", "ανώτερη σχολή χορού", "επαγγελματική σχολή χορού", "ερασιτεχνική σχολή χορού", "ακαδημία χορού", "κέντρο χορού", "σχολή ευρωπαϊκών χορών", "εξειδικευμένο κέντρο χοροδιδασκαλίας" κ.ο.κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Σχολή Μπαλέτου Γιόλας Μαυροδήμου © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Buy Dofollow Links! =) , Lastminutes and Ambien Side Effects